SOLIDARIMEISE vzw
Sinds het voorjaar 2020 kwamen wij met een tiental enthousiaste personen regelmatig samen met als gespreksthema: “hoe kunnen wij samen van Meise een meer solidaire gemeenschap maken en de bestaande solidariteit meer zichtbaar maken?”. Begin augustus 2021 hebben we dit overleg omgevormd tot "Solidarimeise VZW" .
Elk van ons maakt vandaag, persoonlijk en meestal ook in groep, al actief werk van “solidariteit met mensen die binnen onze samenleving (lokaal of/en mondiaal) niet of onvoldoende aan bod komen, tot hun recht komen.”
Wij willen dit solidariteitsproject uitbouwen samen met alle organisaties en alle mannen en vrouwen die zich in dit project erkennen en er mee hun schouders willen onderzetten.
Geraak ook jij geboeid door dit initiatief? Wil je ermee jouw schouders onder zetten? Laat het ons weten! Dat kan via het contactformulier, via info@solidarimeise.be, of spreek iemand van ons aan.
Wij hopen immers een grote verscheidenheid van mensen en groepen mee aan boord te krijgen in dit verhaal. Enkel dan kunnen we samen het verschil maken!
Je kan de werking ook financieel ondersteunen door een gift voor het Solidariteitsfonds op BE86 5230 8134 1750 (actueel kunnen wij nog geen fiscaal attest afleveren). Met dat Solidariteitsfonds ondersteunen wij kansarme gezinnen zodat hun kinderen lid kunnen worden van jeugd- of sportvereniging..., of om zich in te schrijven in de Kunstacademie, om mee te kunnen op een jeugdkamp of bivak, om de schoolkosten haalbaar te maken.
Wie zijn de mensen van SolidariMeise?
Bert Van Thienen
Lid van Solidarimeise
Ik had het geluk mijn hele professionele loopbaan actief te kunnen bijdragen tot een meer rechtvaardige en duurzame wereld; via ontwikkelingssamenwerking, armoedebestrijding, sociale/solidaire economie, ethisch beleggen en duurzaam investeren (Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Hefboom, Ethibel en Oikodredit).
Chris Boijen
Lid van Solidarimeise
Men zegt dat je milder wordt als je ouder wordt, dat is zo, maar ik voel ook een grotere verontwaardiging bij het zien van ongelijkheid en daardoor ook een sterkere betrokkenheid bij wat er zich in de samenleving afspeelt. Ik draag samenwerking een warm hart toe en vanuit dat engagement wil ik meewerken aan een solidair Meise, waarin elke inwoner zich geaccepteerd en geborgen voelt...
Erwin De Clerck
Lid van Solidarimeise
Ik woon sedert 15 jaar met mijn gezin in centrum Wolvertem. Solidariteit is een begrip waar we ons snel wat kunnen bij voorstellen. Elkaar helpen, elkaar steunen. Dat kunnen we doen uit medelijden voor wie minder bedeeld is maar dat kunnen we ook doen omdat we elkaar allemaal hard nodig hebben. En dat liefst in een goed draaiende samenleving. Die samenleving is complex. Ze is een som van vrouwen, mannen, jongeren, ouderen, mensen van verschillende origine, mensen met verschillende seksuele geaardheid, verschilllende overtuigingen en nog veel meer.
Jan Lagae
Lid van Solidarimeise
‘Een ooit verbannen bisschop schreef: ‘Als onze Kerkgemeenschap niet bijdraagt tot een wereld met daarin meer plaats voor dienstbaarheid en solidariteit, dan hoeft deze Kerk niet te bestaan…daarom doe ik samen met de acht parochiegemeenschappen van Meise mee aan deze echte daden van solidariteit!
Jan Lagae, federatiepastoor Meise en Wolvertem.
Jan Vandekerckhove
Lid van Solidarimeise
Ik ben sinds vele jaren actief in de Brusselse Noordwijk. Dit is een kansarme buurt aan het Brusselse Noordstation met enerzijds vele oudere, hoogbejaarde bewoners en anderzijds vele jonge gezinnen van allerlei origine. We helpen de buurt om samen op een soldaire manier te werken aan de problemen waarmee men geconfronteerd wordt.
Daarnaast ben ik sinds vele jaren vrijwilliger in de Oxfam-Wereldwinkel in Meise.
Joost Callebaut
Lid van Solidarimeise
Als medeoprichter van De Okelaar, samen met Mia Vranken, woon ik sinds 2008 in Wolvertem. In De Okelaar hebben we 3 pijlers "sociaal - ecologisch - spiritueel" (www.okelaar.be).
Die sociale pijlers proberen we elke dag in de praktijk te brengen. "Sociaal" is ook "solidair met andere mensen", in de hele wereld, maar vooral dicht bij ons.
Ik heb geleerd dat een sociaal netwerk voor mensen zo belangrijk is in het leven. Daarom probeer ik zoveel mogelijk kwaliteitsvolle sociale netwerken te creëren.
Katelijne Tilley
Lid van Solidarimeise
Ik werd groot doorheen veel goede ontmoetingen en evenveel verbondenheid.
In de loop van 20 jaar straathoekwerk met hangjongeren in Parijs leerde ik dat diezelfde ontmoeting tot relatie, vertrouwen en verandering kan leiden.
Lieve Tilley
Lid van Solidarimeise
Ik werk al meer dan 25 jaar in het onderwijs in Brussel. Eerst Molenbeek, daarna Schaarbeek. Dit leerde me dat er door eenvoudig aanwezig te zijn, kleine gesprekjes, luisterend oor, de gezamenlijke zorg voor de kinderen iets kan ontstaan waar iedereen rijker van wordt. Samen een netwerk uitbouwen en samen leven... er is geen enkele andere weg. Als mens naast mens, elk in zijn waarde.
Louisa De Donder
Lid van Solidarimeise
Als voormalige leerkracht en schoolhoofd van de gemeentelijke basisscholen "Rode" en "De Leertuin", zou ik graag zien gebeuren dat alle kinderen met leerachterstand, meestal uit economisch zwakkere gezinnen, meer aangepaste kansen krijgen om zich onze taal eigen te maken, om hen zo een nieuwe en betere toekomst te kunnen garanderen.
Peter Houberechts
Lid van Solidarimeise
In mijn vroegere job als verpleegkundige in een Brussels ziekenhuis werd ik meermaals geconfronteerd met de noodzaak van goede betaalbare medische zorg. Maar naast die medische zorg die meer en meer gespecialiseerd is, is er een grote nood aan mentale menselijke zorg.
Sonja Becq
Lid van Solidarimeise
Opkomen voor wie het zelf niet zo goed kan zeggen of die minder kansen kreeg, deed ik van jongs af aan : in de school, de chiro, het JAC, de wetswinkel.. de lokale ( OCMW-voorzitter) en nationale politiek. Dat wil ik blijven doen, vandaag o.a. als nationaal voorzitter van Samana.
Veronique Pochet
Lid van Solidarimeise
Ik ben sinds vele jaren getroffen door het leed dat er in de wereld is, maar ook dicht bij ons zijn er mensen die eenzaam zijn, het even niet meer zien zitten, of voor een tijdje in een moeilijke situatie geraken. Ik was druk bezig, met mijn gezin en mijn werk, en de dagen leken te kort om mij persoonlijk te engageren. Tot ik besloot kleine stappen te zetten. Ik merkte dat het zelfs eenvoudig was om mensen te helpen, dat kleine gebaren echt een verschil kunnen maken.
De Okelaar is een woongemeenschap met 23 gezinnen in het centrum van Wolvertem. Samenwonen met meerdere gezinnen, met een grotere sociale cohesie, waar we zorg kunnen dragen voor elkaar, is voor ons de meest logische manier van wonen.
Het was van in het begin ook onze droom om er een paviljoen/gemeenschapscentrum te hebben dat een bruisende en warme ontmoetingsplek kan zijn voor de buurt en ruimere omgeving. Daar bouwen we nu aan, samen met enthousiastelingen van binnen en buiten de woongemeenschap.
De GROS-Meise – Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit. Al zowat 35 jaar is de GROS, als gemeentelijke adviesraad, de motor van de ontwikkelingssamenwerking in deze gemeente. Doorheen die jaren zijn tientallen projecten in het Zuiden via de GROS medegefinancierd door de gemeente. Jaarlijks genieten een 10-tal projecten van deze financiële tussenkomst; voor een totaal bedrag van 45.000 euro/jaar. Maar rond elk van die projecten zijn mensen actief in Meise, die met allerlei acties om mensen te betrekken, te informeren en de projecten financieel te steunen.
Oxfam-Wereldwinkel Meise
In een wereldwinkel kan je tal van producten (voeding, drank, artisanaat) kopen die in allerlei coöperatieven in de Derde Wereld worden geproduceerd/ gemaakt.