Editoriaal

Beste sympathisant 

Vooreerst willen wij jou van ganser harte een vredevol en solidair 2024 toewensen. Het lijken wel wat holle woorden in deze tijden van oorlog o.m. in Oekraïne en Gaza, een groeiend racisme en wij-zij denken, lege brooddozen, opwarming van de aarde... En toch blijft ons geloof en hoop, dat het anders kan en moet, meer dan ooit overeind. 

In 2024 krijgen wij opnieuw een kans om onze stem te laten horen zowel lokaal, als nationaal en Europees. Wij kunnen deze stem juist gebruiken om te strijden tegen uitsluiting, tegen armoede... Wij durven hopen, en dat is onze Nieuwjaarswens, dat wij met velen onze stem zullen geven aan zij die opkomen voor vrede, voor solidariteit, voor gastvrijheid, voor het behoud van onze aarde.

Op lokaal vlak wil Solidarimeise alvast een poging doen om onze toekomstige lokale bestuurders uit te nodigen om in de nieuwe legislatuur sterken en beter in te zetten tegen armoede en uitsluiting. Wij willen daartoe, samen met jou, een verkiezingsmemorandum opstellen  met enkele concrete voorstellen. Hoe we dat aanpakken en hoe jij ons hierbij kan helpen; lees je verder in deze Nieuwsbrief

In de vorige editie van onze Nieuwsbrief deden wij een noodoproep i.v.m. Ahmed, een erkende Palestijns vluchteling die in onze gemeente verblijft; en die op straat dreigde terecht te komen. Sindsdien is er al heel wat gebeurd en is er toch wel perspectief. Verder in deze Nieuwsbrief laten wij Ahmed, zijn gastgezin en Chris (van Solidarimeise) hun verhaal vertellen. 

Naar aanleiding van de confrontatie met de situatie van Ahmed stellen wij ons de vraag of wij in onze gemeente niet een groepje kunnen samenbrengen die Ahmed en zijn lotgenoten mee kunnen ondersteunen, op verleerlei manieren, in hun poging hierf een nieuwe toekomst op te bouwen. Wij tasten verder even of jij hier misschien in geïnteresseerd bent!

En tenslotte stellen wij het begin van het Nieuwejaar ook aan jou de vraag "en is dat dan geen centje waard". Willen wij kansarme jongeren en mensen op de vlucht kunnen blijven steunen; dan hebben wij daar de nodige financiële middelen voor nodig.

Veel leesgenot en aarzel niet om te reageren!

Vriendelijke groeten

Bert

Namens de ploeg van Solidarimeise.

 

1.  Ahmed, een Palestijns vluchteling vertelt

Chris Boyen had een lang gesprek met Ahmed. Hier lees je enkele stukje uit dat gesprek.

Het hele artikel met Ahmed lezen.

"In 2008 werd mijn broer getroffen bij een Israëlisch bombardement en hij overleed. Gezien de houding van de Israëli’s er niet op beterde, zag ik voor mezelf geen toekomst meer in Palestina. Daarom heb ik na mijn humaniora beslist om mijn familie en land te verlaten en mijn studies verder te zetten in Turkije. Mijn studies in Turkije heb ik zelf bekostigd door er te werken" 

"Covid heeft ervoor gezorgd dat mijn laatste werkgever, in de sector van het toerisme, mij niet langer in dienst kon houden. Toen besloot ik naar België te reizen, in de hoop op een leven met zekerheid en toekomst.  België is centraal gelegen, er worden veel talen gesproken, de mensen zijn vriendelijk, er leven al veel culturen samen en velen zijn verdraagzaam."

Ahmed vertelt

"In 2022 ben ik dan in Brussel aangekomen (na tocht van 6 maand). Ik heb mij aangemeld bij FEDASIL en diende mijn aanvraag in om erkend te worden als vluchteling. Ik woonde in een opvangcentrum gedurende ongeveer 7 maanden. In afwachting van de beslissing van FEDASIL nam ik zelf het initiatief om al alvast Nederlands te leren."

"Ik werd erkend als vluchteling en kreeg een tijdelijke bescherming van 5 jaar en  werd  inderdaad overgeplaatst naar Meise. En opnieuw diende ik mij aan te passen. Ik werd hier opgevangen in een LOI (lokaal opvang initiatief). In het huis waren er 5 slaapkamers.  Er leefden nog 4 andere mannelijke vluchtelingen.  Wij konden moeilijk met mekaar praten gezien geen van allen Nederlands spraken. Samen koken zat er niet in. Er werden ook geen activiteiten georganiseerd."

De opvang in het LOI was inderdaad van korte duur (maximum 4 maanden). Ik moest zelf zoeken naar een ander verblijfplaats. Dankzij een oproep van SolidariMeise heb ik bij een echtpaar wonende te Imde een nieuw tijdelijk onderkomen gevonden. SolidariMeise heeft me ook financieel gesteund in afwachting dat mij een leefloon toegekend wordt door het OCMW. Het is natuurlijk weer een hele, maar wel leuke, aanpassing. Ik krijg nu de kans om rustig samen met hen werk te maken mijn verdere opleiding, tewerkstelling en het zoeken van een definitieve woonst. En het samenleven met hen helpt mij zeker om mijn Nederlands te verbeteren."

"Ik zou erg graag in de gezondheidszorg kunnen werken. De eerste stappen heb ik ondertussen gezet. Anderzijds wil ik nu ook het gemeenschapsleven van Meise-Wolvertem beter leren kennen en andere mensen ontmoeten. Ik kijk er ook naar uit om iets van sport te kunnen doen."

"Graag wou ik dit nog zeggen: Mijn ervaring heeft me geleerd om zo vlug mogelijk de taal te leren van de streek waar je verblijft; respect te hebben voor de medemens zodat je ook respect kan ontvangen; geduld te hebben en hoopvol te zijn naar de toekomst toe."


Wij hadden ook een fijn gesprek met het gastgezin.

Het hele artikel met het gastgezin lezen.

"De vraag naar een tijdelijk onderkomen voor Ahmed, kwam juist op het moment dat de strijd tussen Palestina en Israël weer explodeerde. Maar wij dachten dat we minstens toch iets konden bijdragen door mensen die aan deze uitzichtloze situatie proberen te ontsnappen wat ondersteuning te bieden. En vermits wij allebei gepensioneerd zijn en er in ons huis wel nog wat ruimte beschikbaar blijft, zijn wij ingegaan op de vraag van Solidarimeise" 

Op de eerste plaats zorgen wij voor een tijdelijk onderkomen – een vaste woonplaats voor Ahmed. Zo krijgt hij recht op een vast inkomen (leefloon) en kan hij zijn toekomstproject in eigen handen nemen.  Daarnaast staan wij hem bij met het nemen van de vele administratieve e.a. hindernissen in verband met taalopleiding, beroepskeuze en -opleiding en het verkrijgen van een leefloon. "  Vermits onze woning niet ingedeeld is in afzonderlijke wooneenheden gebeuren een aantal dingen gemeenschappelijk: eten, koken, de was doen, televisiekijken."

" Momenteel verloopt alles vrij vlot. Ahmed lijkt zich hier wel ‘thuis’ te voelen. Het is een stabiele jongeman waarvan wij met mondjesmaat het levensverhaal leren kennen.  Vermits hij voorlopig nog niet alle nuances van de taal beheerst is het nog niet gemakkelijk om uit te drukken wat hij heeft meegemaakt tijdens zijn vlucht uit Gaza, zijn verblijf in Turkije en zijn “odyssee” (zes maanden!) van Turkije naar België. Toch voelen wij dat de situatie in Gaza (zijn ouders en broers en zussen “overleven” in Rafah) hem bekommert; zeker als er gedurende enkele dagen geen communicatiemogelijkheden zijn met zijn familie in Gaza."

Onze tweede prioriteit is zo intensief mogelijk Nederlands leren en oefenen. En wij hopen vooral dat hij de kans krijgt om de opleiding tot zorgkundige aan te vangen in februari. In de tussentijd bieden wij hem zo goed mogelijk een thuis; terwijl we met hem kunnen uitzien naar een geschikte definitieve verblijfplaats; van waaruit hij zo snel mogelijk de plaats van opleiding en later de stageplaatsen kan bereiken."

" Ahmed heeft voorlopig weinig contacten met leeftijdgenoten in onze omgeving.  Het zou voor hem verrijkend zijn indien hij in zijn vrije tijd vrienden zou kunnen maken in het verenigingsleven, de sportclubs of andere ontspanningsmogelijkheden. Of misschien een mogelijkheid om zich tijdelijk in te zetten als vrijwilliger? Suggesties hiertoe en concrete ondersteuning zijn heel welkom."


Tenslotte geven wij graag het woord aan Chris, die vanuit SolidariMeise, voor Ahmed en het gastgezin een luisterend oor tracht te zijn.

Het hele interview met Chris lezen.

" Ik vond dat ik iets terug moest geven aan de maatschappij die mij zoveel kansen geboden had en zo kwam ik bij SolidariMeise terecht. In een wereld die steeds exclusiever wordt, een wereld waarin “eigen volk eerst” meer en meer gescandeerd wordt trachten we hier letterlijk en figuurlijk over de grenzen te kijken. Toen we de melding kregen dat Ahmed uit het LOI zou gezet worden was dit ook de kans om de handen uit de mouwen te steken en Ahmed in zijn zoektocht naar een nieuw onderkomen te steunen.

"Tijdens deze zoektocht heb ik mij regelmatig geërgerd aan ‘absurde’ situaties die toch bittere ernst zijn voor vluchtelingen die in onze gemeente terechtkomen. Zo was er de vaststelling dat Ahmed op eigen houtje een nieuw onderdak moest vinden, veel hulp kreeg hij hierbij niet; behalve een lijst van de opvangtehuizen. Ahmed vertelde me ook dat als hij belde voor een afspraak om een huurwoning te bezichtigen, de telefoon na de eerste paar woorden werd dichtgegooid omdat de verhuurder hoorde dat hij een buitenlander was."

Chris en Ahmed

" Ik ben erg blij en dankbaar dat Ahmed in een gezin terecht kan. Ik merk dat Ahmed nu veel rustiger geworden is en allerlei initiatieven neemt om te werken aan zijn toekomst. Het verschil is dan ook enorm voor hem t.o.v. zijn verblijf in het Lokaal Opvang Initiatief van de gemeente. Daar vond hij zeker geen “thuis”, moest hij veelal “zijn plan trekken” en diende hij rond te komen met 67€ leefgeld per week. Nu dagelijks over de stijgende levensduurte bericht wordt, hoef je geen wiskundeknobbel te zijn om te weten dat je met dit bedrag niet echt voldoende en gezonde voeding kan aankopen; laat staan veel andere uitgaven te doen. 

"Het is inderdaad zo dat om in aanmerking te komen voor een leefloon je over een vaste woonplaats moet beschikken. En aan die voorwaarde voldoet Ahmed nu. Ondertussen heeft de OCMW-raad op 19 december effectief beslist om hem vanaf 30 november een leefloon toe te kennen. Hij, als samenwonende, ontvangt nu 842€ per maand. Naar onze mening zou hij wel recht moeten hebben op het leefloon van alleenstaande. Dit zullen we nog even verder moeten opnemen met het OCMW." 

"Ik ben gesterkt in mijn overtuiging dat er wel degelijk nood is aan ondersteuning van vluchtelingen in onze gemeente. Dat is dus ook de reden waarom ik mij hiervoor engageer en een warme oproep doe aan gelijkgezinden want Ahmed is niet de enige in onze gemeente die met dergelijke hindernissen en tekortkomingen geconfronteerd wordt. " 

2.   Kom jij met ons op tegen armoede en tegen uitsluiting

In 2024 zijn er verkiezingen en wordt er een nieuw bestuur verkozen dat opnieuw voor 6 jaar in grote mate zal bepalen hoe onze samenleving in Meise kan functioneren… of niet.

We willen onze toekomstige bestuurders aanmoedigen en adviseren om daar verstandig mee om te gaan. Om dat goed en onderbouwd te kunnen doen willen we ook graag jouw advies inwinnen. Er zijn geen simpele oplossingen en niemand heeft de waarheid in pacht, maar we zijn ervan overtuigd dat we die samen met jou sneller kunnen benaderen.

SolidariMeise focust zich in hoofdzaak op aspecten die te maken hebben met kansarmoede en uitsluiting. SolidariMeise probeert een stem te geven aan zij die sociaal minder kansen krijgen maar ook aan groepen die zich mee inzetten om de zwakkeren onder ons wat te steunen of om kansarmoede minder kansen te geven. Hoewel wij vandaag nog ‘van geluk mogen spreken’ en in één van de meest welvarende delen van de wereld leven, zien we dat ook bij ons de dingen aan het kantelen gaan. Heel wat zekerheden die tijdloos leken, blijken op enkele decennia te smelten als sneeuw voor de zon en worden ook politici met de beste bedoelingen erg op de proef gesteld. Onze samenleving komt meer en meer onder druk te staan. We hebben nood aan creativiteit en samenwerking tussen burgers en overheden om te timmeren aan de weg naar een ‘leefbaar morgen’ voor iedereen.

Kansarmoedegeenkans

Concreet

Mogen we jou daarom vragen om hier even bij stil te staan en mee na te denken hoe jij denkt dat ons toekomstig bestuur beter kan bijdragen tot het bestrijden van de kansarmoede en uitsluiting? 

Samen met jou schrijven wij een memorandum voor onze toekomstige bestuurders!

Heb jij voorstellen, ideeën of bedenkingen die we ons toekomstig bestuur kunnen meegeven om alvast in Meise voor een betere en sterkere samenleving te zorgen? Bespreek het eens met vrienden, binnen jouw vereniging of organisaties.

Of, beter nog, doe jij met vrienden of binnen een organisatie al concrete inspanningen om onze samenleving sociaal te versterken, en wil je het bestuur aanmoedigen om jou of jouw organisatie daarbij te steunen?

Laat het ons weten! Bel ons, mail ons, schrijf ons, zing of teken ons jouw dromen.

Eerstdaags organiseren wij samen met jullie een gespreksavond om de voorstellen in het memorandum hun definitieve vorm te geven.

U ontvangt hier spoedig een uitnodiging voor. Daarna maken wij ons gezamenlijk voorstel werelds en zorgen ervoor dat onze toekomstige bestuurders ze kennen. 

 

3.   Zullen wij samen vluchtelingen de nodige "gastvrijheid" bieden!?

Bij het lezen van het eerdere verhaal van Ahmed zal je wel gemerkt hebben dat het voor mannen en vrouwen die als vluchteling in onze gemeente terecht komen het helemaal niet evident is om hun weg te vinden en een toekomst uit te bouwen. Wij hebben alle respect voor de inspanningen van het personeel van de sociale dienst en werken waar mogelijk samen met hen. Maar er is toch meer nodig om deze vluchtelingen maximale kansen te geven. Als Solidarimeise willen wij proberen deze uitdaging op te nemen. Zopas ontvingen wij een nieuwe aanvraag van een minderjarige vluchteling die in het LOI verblijft.

Daarom willen wij aftasten of er groepje vrijwilligers van start kan gaan die zich het lot van Ahmed en en andere vluchtelingen (nieuwkomers en ook zij die hier als langer verblijven) willen aantrekken en hen concrete ondersteuning willen geven in hun zoektocht.

Wij zijn op zoek naar mannen en vrouwen, medestanders, die bezorgd zijn om het lot van deze 'nieuwkomers' in onze gemeenschap, en die bereid zijn wat tijd en energie ter beschikking willen stellen om deze mannen en vrouwen een reëel perspectief te geven... hoe beperkt het ook moge zijn.

Samen vluchteling

Ook voor mensen die nu al op stap zijn met vluchtelingen gezinnen in onze gemeente zou een dergelijke groep een plaats van uitwisseling en bemoediging worden.

In een eerste fase zal deze groep moeten aftasten wat de wensen, vragen, noden... van mensen zijn. Er is zeker heel wat werk te verzetten op vlak van taal, de administratieve molen, juridische ondersteuning, vertaling, huisvesting, wegwijs maken, werk, gewoon een babbel, .....

Is dit misschien iets voor jou? Of zouden mensen in jouw omgeving (buurt, vereniging,...) hierdoor aangesproken worden?

Laat het ons weten! Dit is op dit ogenblik nog zonder enig engagement! Dat kan met deze link! 

ook als je vragen, suggesties, opmerkingen.. hebt.... laat het ons dan weten!

Wij zullen dan de geïnteresseerden op korte termijn samen brengen om de mogelijkheden verder af te tasten. Vanuit Solidarimeise zullen wij zorgen dat er externe deskundigheid en ervaring wordt binnengebracht in de groep.

Alvast bedankt om dit even te willen overwegen,, namens Ahmed en zijn lotgenoten!


OOK JIJ KAN SOLIDARIMEISE VOORUITHELPEN! HOE? WE GEVEN JE ALVAST ENKELE TIPS

  1. Ben je betrokken bij één of ander solidariteitsinitiatief (rond kansarmoede, integratie, buurtwerking, onthaal, ontwikkelingssamenwerking, …) laat het ons weten!
  2. Ken jij in je omgeving gezinnen die geconfronteerd worden met financiële problemen informeer ze over wat het Solidariteitsfonds voor hen kan betekenen. Help hen om een aanvraag in te dienen. Er is een flyer met aanvraagformulier beschikbaar, of gebruik het online formulier.
  3. Je kan Solidarimeise ook financieel ondersteunen, zodat wij onze opdracht optimaal kunnen waarmaken. Enerzijds zijn onze eigen werkingsmiddelen zijn heel beperkt. Anderzijds zal het Solidariteitsfonds ook voor de toekomst middelen nodig blijven hebben. Dus elk financieel duwtje in de rug is welkom…. klein of groot!

          Je kan storten op de rekening van SolidariMeise vzw BE86 5230 8134 1750 met de vermelding ofwel “solidariteitsfonds”, ofwel “werkingsmiddelen”

          (Let op, op dit moment kunnen wij nog geen fiscale attesten afgeven voor deze giften!) 

          Of gebruik één van de onderstaande QR-codes om het je gemakkelijk te maken.

 


 

15 euro
Stort 15 euro
Stort 30 euro
Stort 30 euro
Stort 50 euro
Stort 50 euro

 

Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen dan kan je je onderaan dit bericht uitschrijven. Maar als je mensen kent die mogelijk ook geïnteresseerd zijn, dan mag je hen altijd aanmoedigen om zich ook te abonneren (gratis natuurlijk!).